Våra fester

Årsrytmen är viktig på en waldorfförskola och genom de olika årstidsfesterna följer och firar vi årets lopp.

Skörde- & Mikaelifest

Kalender, september, oktober, novemberNär barnen kommer tillbaks till Karlavagnen efter sommarledigheten är det snart skördetider. Vi mal mjöl och binder kransar och förbereder för årets Skördefest. Den firar vi den 29 september, samtidigt som Mikaelifesten.

På Mikaelidagen får barnen titta på ett dockspel om ängeln Sankt Mikael och riddar Göran, som ska rädda prinsessan från draken. Det goda segrar över det onda.

En kämpe vill jag bliva, en riddare så god,
för sanning här på jorden strida med kraft och mod.

På eftermiddagen har vi knytkalas på Karlavagnen. Då kommer föräldrarna och har med sig olika skörderätter. När barnen går hem bär de stolta sina rönnbärshalsband.

Sankt Martinsdagen & Lyktfest

11 november är Sankt Martinsdagen. Dagarna är kortare och det blir mörkare, vi behöver hjälp att lysa upp vårt "inre ljus". Den fromme Sankt Martin upplevde en sådan inre ljuskraft då han en kall vinternatt delade sin kappa med en tiggare. På Karlavagnen får barnen se ett dockspel om en flicka som letar efter Moder Sol, för att få hjälp att tända sin lykta.

På kvällen har vi Lyktfest. Den börjar klockan fem på kvällen, när det blivit mörkt. På ett föräldramöte innan festen har vi tillverkat barnens pappers- lyktor och skurit ut fina mönster. Nu lyser de i mörkret när vi tågar runt i trädgården och sjunger:

Lanterna lanterna, måne sol och stjärna.
Brinn upp mitt ljus, brinn upp mitt ljus, men akta mitt lilla lanternehus.
Måne sol och stjärna, stråla klart mitt ljus.

Föräldrar och syskon samlas under det stora valnötsträdet för att titta på. Efteråt dricker vi varm saft och äter stjärnkakor. När de går hem får barnen varsitt stort äpple som skurits i två delar i sick-sackmönster, för att dela med någon hemma.

Lucia

På Luciadagen den 13 december kommer det ett luciatåg med skolbarn till oss på Karlavagnen. Våra barn får förundrade ta del av det stämningsfyllda skådespelet.

Adventsträdgård

I december är det även dags för den högtidliga Adventsträdgården.

På kvällen samlas föräldrar och barn i ett av förskolans stora rum. Där har vi lagt ut en spiral av granris, i mitten brinner ett stort ljus och det hörs finstämd sång. Längs spiralens väg står små adventsljus nedstuckna i röda äpplen, ett till varje barn.

En "ängel" följer varje barn på vägen in i spiralen. Barnet tänder sitt lilla adventsljus på det stora ljuset och sätter ner det på sin plats i spiralen. Efter hand blir rummet ljusare och ljusare, tills hela spiralvägen är upplyst. Det är en mäktig syn.

kalender, mars, april, maj

Maskerad & Goesdjurskalas

De krafter som verkar ute i naturen har en stark inverkan på barnen. Mot slutet av februari blir solljuset allt starkare och naturen börjar vakna, så även barnen. Det är en förvandlingens tid och dags för Maskerad.

På Karlavagnen klär barnen ut sig till prinsar och prinsessor. Till maskeraden får också varje barn ta med sig ett par gosedjur och vi har ett uppskattat Gosedjurskalas.

Påsk

När snön äntligen smälter och gräset börjar spira är Påskfirandet nära - det hörs många historier om påskharen bland barnen. En dag gör vi reden av halm som vi placerar ut i trädgården. Medan vi äter påsklunch händer det något därute - i redena ligger nu fina guldglänsande ägg, men var det någon som såg haren? Vi går ut och leker påskens egen ringlek:

Kling klang klämma, är påskaharen hemma?

dockaPå eftermiddagen kommer föräldrarna till Karlavagnen på påskfika.

Tårtfest

Som avslutning på året, i mitten av juni, har Karlavagnen sin traditionella Tårtfest. Varje familj har med sig en tårta och ett gigantiskt tårtbord dukas upp. Därefter önskar vi alla varandra en skön sommar!